Niedoceniane warzywo, które powinno częściej gościć na naszych stołach. Ze względu na zawarte w niej składniki odżywcze i witaminy, jest doskonałym uzupełnieniem zimowego menu. W dodatku, dobrze przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu, wcale nie musi być gorzka.
Cykoria to bogate źródło witamin A, B i C, kwasu foliowego, potasu, magnezu, cynku i żelaza. Spożywając ją regularnie, zauważysz poprawę kondycji skóry, odporności i przemiany materii. Diabetycy cenią ją ze względu na niski indeks glikemiczny, a osoby na diecie odchudzającej – za niską kaloryczność.
To również świetny dodatek do sałatek i surówek. Możesz cykorię jeść na surowo, upiec albo dodać do zupy. Świetnie komponuje się z orzechami, serami albo po prostu z sosem winegret.
Więcej informacji na temat cykorii oraz przepisy na przekąski i potrawy z jej wykorzystaniem, znajdziesz w najnowszym, marcowym wydaniu miesięcznika Kuchnia. W numerze również:
- Wszystko, co chcesz wiedzieć o oleju kokosowym
- Jakie jest ulubione wino Polaków i z czym komponuje się najlepiej?
- Najlepsze europejskie destynacje dla miłośników podróży kulinarnych
- Zeszyt z przepisami na dania z kiszonek
- Konkurs dla smakoszy Gotuj z Kuchnią
Marcowe wydanie dostępne jest również z dodatkiem: praktycznym zeszytem z przepisami Moje wypieki za 14,99zł.
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://uww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/nie-cykaj-sie-cykorii-z-najnowszej-kuchni-dowiesz-sie-z-czym-to-sie-je